شنبه 23 شهریور‌ماه سال 1387, 05:20 ب.ظ

جمع آوری ، تفکیک ، سالم سازی ، تبدیل و دفع زباله و فاضلاب
 1- مهمترین مشکلات بهداشتی را که بر اثر پراکنده شدن زباله و فاضلاب در اطراف کارخانه بروز می کند توضیح دهید؟
1- در صورت پراکنده نمودن زباله و فاضلاب در اطراف کارخانه و بر اثر تجزیه شیمیایی و میکروبی این مواد، بوی تعفن شدیدی به وجود می آید.
2- محل مناسبی برای جمع شدن و تکثیر حشرات، کرم ها و جوندگان به وجود می آید و یک کانون دایم آلودگی تشکیل می شود.
3- عوامل بالا موجب انتشار انواع آلودگی ها و بیماریهای واگیر و معمولی می شود.
4- مواد دفعی که مقداری از آنها کم و بیش ممکن است دارای ارزش اقتصادی باشند، به مواد مضر تبدیل می گردند.
 2- برنامه ریزیهایی که برای ساماندهی به زباله ها و فاضلاب ها باید صورت گیرد را نام ببرید؟
1- بررسی منابع ایجاد مواد دفعی و ماهیت هر یک از آنها
2- برآورد حجم و وزن تقریبی آنها برای روزهای هفته و ماههای سال
3- آشنایی با مقررات محلی برای دفع زباله و فاضلاب
4- شناخت ترکیب اصلی فاضلاب و زباله
5- نمونه برداری آماری و تعییین مقدار مواد آلوده کننده
6- اندازه گیری اکسیژن محلول در فاضلاب DO2
7- تعیین مقدار اکسیژن خواهی شیمیایی COD1 که در آن مقدار مواد آلوده کننده به روش شیمیایی به جای روش بیولوژیکی اندازه گیری می شود.
 3- مواد دفعی کارخانه های مواد غذایی به چند گروه تقسیم می شوند؟
الف)مواد دفعی مایع یا فاضلاب
ب) مواد دفعی جامد یا زباله
 4- روشهای رایج تصفیه فاضلاب را نام ببرید؟توضیح دهید؟
- روش صافی
- روش احیای لجن
 در هر یک از دو روش ،ابتدا آب آلوده، از روی صفحات فلزی مشبک یا توری فلزیی یا پلاستیکی عبور داده می شود تا قطعات و ذرات بزرگ موجود در فاضلاب، روی آن باقی بمانند، سپس فاضلاب وارد حوضچه چربی گیری می شود، با پشت سر گذاشتن دو مرحله بالا، فاضلاب وارد حوضچه های ته نشین شده، هوا دهی می گردد. تعداد این حوضچه ها متفاوت و در بیشتر مواقع شش مورد است. فاضلاب حوضچه ، اول پس از هوادهی و ته نشینی و ایجاد تغییرات لازم در آن، وارد حوضچه دوم می شود. و به همین ترتیب، وارد حوضچه بعدی می گردد و هر بار مقدار بیشتری از مواد معلق آن ته نشین شده، مقدار بیشتری از مواد آلی تثبیت شده و به عبارتی سالم سازی می شود. مواد ته نشین شده، در فواصل زمانی لازم جمع آوری و به دستگاه هضم لجن هدایت می شود. به علت کمبود اکسیژن، میکروارگانیسم های بی هوازی آغاز به فعالیت کرده، مقداری از مواد جامد محلول را متابولیزه و مقداری از مواد جامد نامحلول را هیدورلیز می نمایند.
 در نتیجه عمل، مقداری گازهای متان و هیدروژن سولفوره بدست می آید و مواد آلی ناپایدار موجود در لجن، تبدیل به مواد بیوشیمیایی با ثبات تر می شوند و از حجم آنها به مقدار زیادی کاسته می شود.
 5- روشهایی که برای ساماندهی مواد دفعی جامد و مایع به صورت مخلوط به کار می روند کدام اند؟
- تصفیه فیزیکی
- تصفیه بیولوژیکی
- تصفیه بیولوژیکی با کمک میکروبهای هوازی
 6- روش تصفیه فیزیکی را توضیح دهید؟
هر نوع تصفیه و سالم سازی مواد دفعی، با این روش آغاز می شود. تصفیه فیزیکی موجب جدا شدن مواد مانند سنگ ریزه ها و سایر مواد معلق می شود. همچنین موادی مانند روغن، چربی و با قیمانده های گوشت، به این وسیله جدا می شوند.
 7- روش تصفیه بیولوژیکی را توضیح دهید؟
پس از جدا شدن مواد جامدلازم است آنها را به کمک میکروبهای گوناگون به اشکال باثبات تری تبدیل نمود. تا در مراحل بعد، قابل تجزیه بیولوژیکی و شیمیایی نباشند و موجب فساد و گندیدگی نشوند.
8- برای محو کردن مواد دفعی جامد که دارای ارزش اقتصادی نیستند چه راههایی وجود دارد؟
الف) دفن زباله :
در این روش، مواد دفعی جامد بدون ضرر و لجن حاصل از قسمتهای پیش را با ماشین های ویژه جمع آوری نموده، در دره ها و گودالهای مناسب دفن می کنند.
 ب ) سوزاندن :
برای دسته ای از مواد دفعی که از نظر بیولوژیکی و شیمیایی مضر هستند و دفع آنها در محیط زیست ممکن نیست، یا مواد دفعی جامدی که از سوزاندن آنها مقدار زیادی انرژی ایجاد می کنند، این روش مناسب است.
 پ) تهیه کود :
پاره ای از مواد دفعی جامد را می توان به جای کود در مزارع کشاورزی مورد استفاده قرار داد.
 9- نحوه تهیه کود از مواد دفعی جامد را توضیح دهید؟
برای این کار لازم اس ابتدا موادی که از نظر بیولوژیکی ثبات کمتری دارند را تجزیه کرد و به صورت با ثبات تری در آورد. این کار در دستگاه ویژه ای صورت گیرد که نوعی از آن به نام (دانوبیواستابیلایزر) معروف است.
 
در این دستگاه مواد دفعی جامد در مجاورت هوای گرم قرار می گیرد، به گونه ای که دمای آنها به حدود ْc  35 تا ْc40 برسد به این ترتیب محیط مناسبی برای تکثیر باکتریهای هوازی به وجود می آید و این میکروبها مواد آلی را تجزیه می کنند. در اثر این عمل مقداری دما حاصل می شود که موجب بالا رفتن دمای توده مواد دفعی می شود و در نتیجه، محل تخمیر آغاز می گردد. عمل تخمیر نیز به نوبه خود موجب بالا رفتن دمای توده می شود و موجب پاستوریزه شدن توده می گردد. در نتیجه این عمل، میکروبهای بیماری زا از بین می روند . پس از طی این مراحل، مواد دفعی جامد را می توان به جای کود در مزارع کشاورزی مورد استفاده قرار دارد.

تهیه وتنظیم :ابراهیم ندرلو مدیریت سایت موژ