مهندسی بهداشت محیط

مهندسی بهداشت محیط

مهندسی بهداشت محیط، منابع ارشد و بهداشت محیط، آب و فاضلاب و بهداشت محیط، گندزداها و بهداشت محیط، مبارزه با ناقلین و بهداشت محیط
مهندسی بهداشت محیط

مهندسی بهداشت محیط

مهندسی بهداشت محیط، منابع ارشد و بهداشت محیط، آب و فاضلاب و بهداشت محیط، گندزداها و بهداشت محیط، مبارزه با ناقلین و بهداشت محیط

سیستم های مهندسی تصفیه فاضلاب

انواع فاضلاب:
صنعتی: خواص آن بستگی به نوع صنعت دارد. فرایند تصفیه بسیار متغیر می باشد. بسیاری از فرایندهای مورد استفاده جهت تصفیه فاضلاب شهری در مورد فاضلاب صنعتی نیز استفاده می شود.
شهری: حاوی آلاینده های بسیاری است. ترکیب فاضلاب با فصل ممکن است تغییر کند که ناشی از استفاده مختلف آب می باشد.
مهم ترین اجزای تشکیل دهنده فاضلاب
جامدات معلق: عمدتاً شامل پسماندهای غذایی، فضولات بدن انسان، کاغذ، پارچه و ذرات خاک می باشد.
مواد آلی فاضلاب : عمدتاً شامل پروتئینها (40 تا 60 درصد)، کربوهیدراتها (25 تا 50 درصد) و لیپیدها (تقریباً 10درصد)
عوامل بیماریزا: انواع عوامل بیماریزا با منشأ آبی یافت می شوند که شامل باکتریها، ویروسها، پرتوزوآ و انگلها می باشند
سیستم های تصفیه فاضلاب شهری
تصفیه اولیه - تصفیه ثانویه - تصفیه ثالثیه
تصفیه اولیه:
هدف جداسازی مواد جامد از فاضلاب ورودی و جدا کردن نخاله های بزرگ توسط غربالها و یا خرد کردن آنها با تجهیزات خرد کننده ، جداسازی جامدهای معدنی در کانالهای دانه گیر و بیشتر جامدات معلق آلی با ته نشینی ، جداسازی تقریباً نیمی از جامدات معلق که تقریباً 30% BOD کل فاضلاب ورودی را تشکیل می دهند.

طراحی تصفیه اولیه:
1) غربال کردن یا آشغال گیری:
حذف جامدات درشت از فاضلاب ، غربالهای درشت از میله های عمودی به فاصله 1 سانتیمتر از یکدیگر و غربالهای ریز از سیمهای بافته شده و یا صفحات سوراخدار تشکیل شده اند. مقدار جامدات حذف شده در غربال کردن به اندازه روزنه های غربال بستگی دارد. دفع در محل دفن بهداشتی زباله، خرد کردن و باز گردانیدن به جریان فاضلاب ، خاکسترسازی متداولترین عملیات دفع جهت جامدات غربال شده به شمار می رود.

2) خرد کردن: مواد غربال شده گاهی پس از خرد کردن به جریان فاضلاب باز می گردانند. خرد کننده معمولاً جامدات درشت را تا اندازه تقریبی 8 میلیمتر خرد می کند و به فاضلاب بر می گرداند. دستگاه های خرد کننده باید جلوتر از دستگاههای پمپاژ قرار بگیرند.

3) شن گیری یا حذف دانه : دانه یا grit شامل گونه ها و انواع مختلفی مانند جامدات معدنی شامل نخاله ها، شن، گل و لای، پوسته تخم مرغ، شیشه و خرده فلز و یا ترکیبات آلی سنگینتر و بزرگتر مانند تکه های استخوان، دانه ها و تفاله های چای و قهوه می باشد. از یک میلیون متر مکعب فاضلاب 15 متر مکعب دانه جدا می شود. دانه های دارای مواد آلی یا در محل دفن بهداشتی دفع می شوند و یا همراه با مواد غربال شده سوزانده و سپس دفع می شوند.

4) اندازه گیری جریان : دانستن شدتهای هیدرولیکی جریان برای عملکرد بسیاری از راکتورها در واحد تصفیه فاضلاب ضروری می باشد. اندازه گیری شدت جریان جهت تخمین ظرفیت مورد نیاز در آینده لازم می باشد.

5) ته نشین سازی مقدماتی : عملیات واحدی است که برای تغلیظ و جداسازی جامدات آلی معلق از فاضلاب طراحی می شود. زمانی که تصفیه اولیه کافی تلقی می شود ته نشین سازی مقدماتی مهم ترین قسمت واحد تصفیه می باشد. عملکرد این بخش جهت کاهش بار آلودگی وارد شونده به جریانهای طبیعی آب بسیار حساس می باشد. این عمل بدون افزایش منعقد کننده های شیمیایی و اختلاط مکانیکی و یا عملیات لخته سازی می باشد. مواد آلی اندکی از آب سنگینترند و ته نشین می شوند و مواد سبکتر مانند روغنها در سطح فاضلاب شناور می شوند. جداسازی کف توسط لجن روب و جداسازی مواد شناور توسط یک سر ریز کف انجام می گیرد. ته نشین سازهای اولیه یا به شکل مخازن مستطیل بلند و یا مخازن استوانه ای می باشند.

تصفیه ثانویه سیستم های تصفیه فاضلاب شهری:
تبدیل بیولوژیکی مواد آلی کلوئیدی و محلول به جرم زنده که بعداً به وسیله ته نشین سازی جدا می شود. تماس بین میکروارگانیسم ها و مواد آلی در اثر معلق بودن جرم زنده در فاضلاب و یا عبور فاضلاب از سطح جرم زنده چسبیده به سطوح جامد معروفترین سیستم جرم زنده معلق لجن فعال می باشد.جرم زنده تولید شده توسط کاتابولیسم خود خوری و یا سایر میکروارگانیسم ها قابل تجزیه می باشد.
معمولاً تصفیه بیشتر لجن ثانوی توسط فرایندها بیولوژیکی بی هوازی صورت می گیرد. محصولات نهایی گازی شکل، متان، دی اکسید کربن و مایعات و جامدات بی اثر تولید می شوند. متان دارای ارزش حرارتی است.مایعات با غلظت های بالای ترکیبات آلی به واحد تصفیه بازگردانده می شوند. جامدات با مقدار زیادی از ترکیبات معدنی به عنوان تنظیم کننده مواد خاک و یا کود در زمینهای کشاورزی مصرف می شوند. بقیه جامدات را با سوزاندن و دفن بهداشتی دفع می کنند
گاهی تصفیه اولیه و ثانویه همراه با هم انجام می شود. فاضلاب در حوضچه های اکسیداسیون ریخته می شود و فاضلاب در سطح به طور هوازی و در عمق به صورت غیرهوازی تجزیه می شود در سیستم لاگون هوادهی شده، اکسیژن در اثر هوادهی مکانیکی تأمین می شود و تجزیه در کل عمق برکه به صورت هوازی می باشد. در اغلب موارد تصفیه ثانویه جهت دستیابی به استانداردهای جریان خروجی کافی می باشد.

طراحی تصفیه ثانویه:
جریان خروجی از تصفیه اولیه هنوز دارای 40 تا 50 درصد از مواد جامدمعلق و تقریباً تمام مواد آلی و معدنی محلول اولیه می باشد. جهت حذف مواد آلی در تصفیه ثانویه از فرایندهای فیزیکی، شیمیایی و یا بیولوژیکی استفاده می شود. در تصفیه بیولوژیکی مواد آلی فاضلاب به عنوان غذا توسط میکرو ارگانیسم ها مصرف شده و به سلولهای بیولوژیکی یا جرم زنده تبدیل می شود. ارگانیسم هایی که در سیستم های آبهای شیرین طبیعی به تجزیه مواد آلی می پردازند. ارگانیسم های دخالت کننده در تصفیه فاضلاب می باشند. جداسازی جرم زنده تازه تولید شده از فاضلاب جهت تکمیل فرایند تصفیه ضروری می باشد.
منبع:http://habibaraz.blogfa.com/

اثرات مضر جوش شیرین که در پخت نان ها مصرف می شود



خمیر نان به صورت بیولوژیکی، یعنی توسط میکروارگانیسم های مخمر نانوایی، گاز CO2 تولید می کند که این عمل باعث پوکی نان می شود. هم چنین این میکروارگانیسم ها، اسیدهایی تولید می کنند که باعث فرم پذیری نان می شود و طعم و بوی نان را بهبود می بخشد.



محصولات قنادی، به خصوص محصولاتی که حاوی چربی و شیرینی بیشتری هستند از طریق مواد شیمیایی پوک می شود. یکی از مواد پوک کننده ی شیرینی، جوش شیرین است که در دمای بالا،CO2 تولید می کند و باعث تخلخل خمیر می شود.



در نان نیز از مواد پوک کننده ی بیولوژیکی استفاده می شود. جوش شیرین در دمای 60 درجه ی سانتیگراد در محیط خمیر، گاز CO2 تولید می کند و باعث تخلخل می شود.



مسئله ای که این جا مطرح می شودPH جوش شیرین است که قلیایی و معادل 10 است. در حالی که PH مطلوب خمیر نان برای مخمر بین 5/4 تا 5/5 است، و زمانی که ما از جوش شیرین استفاده می کنیم محیط اسیدی به قلیایی تبدیل می شود و میکروارگانیسم ها در این محیط نمی توانند فعالیت کنند تا باعث طعم بهتر و پوکی نان شوند. از طرفی در گندم و آرد گندم، ماده ای به نام اسید فیتیک وجود دارد که با املاح موجود در آرد مثل آهن، روی و کلسیم ترکیب می شود و نمی گذارد این املاح جذب بدن شوند، در نتیجه باعث کمبود آهن خواهد شد.



مصرف مخمر نان با خمیر ترش باعث می شود، آنزیمی به نام فیتاز تولید شود. فیتاز باعث تجزیه ی اسید فیتیک می شود، بنابراین اسید فیتیک با املاح فوق ترکیبی ایجاد نمی کند و به این ترتیب املاح جذب می شود.



حال اگر از جوش شیرین در خمیر استفاده کنیم ، PH مناسب خمیر را تغییر داده ایم و میکروارگانیسم ها در این محیط قادر نخواهند بود اسید فیتیک را تجزیه کنند؛ به همین دلیل جذب املاح مختل می شود. از سوی دیگر، PH خمیر و نان در اثر مصرف جوش شیرین تغییر می کند، در حالی که برای هضم و جذب آسان، محیط باید اسیدی باشد. تغذیه ی دراز مدت با چنین نان هایی ( حاوی جوش شیرین ) باعث ایجاد سوء هاضمه در افراد می شود. همچنین با جستجو در تحقیقات پایان نامه های مختلف به این نتیجه رسیده ایم که مصرف زیاد جوش شیرین در نان موجب تجزیه برخی از ویتامین های گروه B، مانند ریبوفلاوین ( ویتامین( B2 می شود.


نکته ای حائز اهمیت این است که در برخی از نان ها، مانند لواش و پس از آن تافتون، مقادیر بیشتری جوش شیرین به کار می رود، زیرا چنانچه CO2 هم تولید شود، ما به وسیله ی وردنه کشیدن و نازک کردن خمیر، قسمت اعظم گازها را خارج می کنیم. در نتیجه، خمیر متراکم و فشرده می شود. نانوایان، برای جبران این مشکل، مبادرت به مصرف جوش شیرین می کنند.



بنابراین ماهیت برخی از نان ها باعث شده، نانوا از مقادیر بیشتری جوش شیرین استفاده کند.همچنین استفاده از جوش شیرین موجب افزایش بازده تولید در واحد زمان می شود.



نان ماده ای است که از آب، آرد، خمیرمایه ( خمیر ترش ) به دست می آید. این ماده غذایی در طول فرایند پخت به یک ماده قابل هضم و جذب آسان تبدیل می شود و بر آن اساس که زمان پخت نان لواش و پس از آن تافتون بسیار کوتاه بوده و برای این که نشاسته به طور کامل ژلاتینه شود، به مدت پخت بیشتری نیاز است و زمان پخت 10 تا 20 ثانیه برای انجام این فرایند کافی نیست.



تمام نان ها از خمیر تخمیر شده تهیه می شوند. فقط نوع خاصی از نان ها ی مسطح مانند نان پیتا را می توان بدون تخمیر تهیه کرد



در زمان های بسیار قدیم مردم نان را از خمیرتخمیر نشده تهیه می کردند. البته بعدها از خمیری که مدتی مانده بود، نان می پختند. در نهایت خمیر را با استفاده از خمیر ترش تخمیر کردند. در شرایط کنونی کشور ما به علت تقاضای زیاد مردم برای نان و نبودن فرصت کافی برای تخمیر، نانوایان برای تهیه نان مسطح مانند نان لواش یا نیمه مسطح مانند بربری به غلط از جوش شیرین به عنوان ماده ترد کننده یا حجم آور استفاده می کنند. به همین دلیل نان ها به سرعت بیات می شوند، زیرا گاز کربنیک تولید شده حاصل از تجزیه جوش شیرین به سرعت خارج می شود. در حالی که درتخمیر واقعی ، گازکربنیک از تجزیه آنزیمی نشاسته آرد تولید می شود و به این ترتیب نان حاصله دیرتر بیات می شود و قابلیت هضم آن بیشتر است. ضمن اینکه استفاده از ترکیبات قلیایی مانند جوش شیرین، اسیدیته طبیعی معده را تغییر می دهد و باعث ناراحتی گوارشی می شود. همچنین جذب آهن و ویتامین C را در بدن کند می کند.



استفاده از جوش شیرین در نان باعث بروز مواردی از جمله اختلال در جذب آهن و بروز کم خونی ، پوکی استخوان ، بیماری های قلب وعروق ، اختلال در فعالیت های آنزیم های گوارش و هضم و جذب، افزایش اسیدیته معده و بیمارهای روده ای می شود.


جوش شیرین واکنش های مفید خمیر را مهار می کند،PH را افزایش داده و اسیدهای آلی نان را کاهش می دهد. همچنین ویتامین های آنزیمی را غیر فعال می کند. جوش شیرین از عطر و طعم نان می کاهد و باعث فطیر شدن آن می شود.



البته با تلاش و پی گیری های مداوم وزارت بهداشت و درمان، هم اکنون استفاده از این ماده مضر شیمیایی ممنوع اعلام شده است

معرفی کتب مهندسی بهداشت محیط

1. آب رسانی شهری / مهندس منزوی
2. آزمایشهای میکروبی آب و پساب / دکتر امتیازی
3. آلودگی محیط زیست ( آب , خاک , هوا ) / عرفان منش
4. آلودگی محیط زیست ( آب , خاک , هوا ) / مینو دبیری
5. آلودگی هوا / دکتر غیاث الدین
6. آموزش اصطلاحات پزشکی ؟/ دکتر جانقربانی
7. اصول بهداشت فردی / حلم سرشت
8. اصول تصفیه خانه های فاضلاب شهری و پساب صنعتی / حسینیان
9. اثرات بهداشتی آفت کشهای مورد استفاده در کشاورزی / خلیل الله معینیان
10. بهداشت عمومی / دکتر شجاعی
11. بهداشت محیط ( ج 2 : نگهداری ) / سازمان مدیریت وبرنامه ریزی کشور
12. بهداشت و مسمومیت مواد غذایی / دکتر شهامت
13. اصول خدمات بهداشتی ( بهداشت 1 ) / آذرکشسب
14. اصول مدیریت مواد زائد و جامد ( مراکز درمانی و آزمایشگاهی پزشکی ) / بقایی
15. اصول ومبانی بهداشت محیط / حلم سرشت
16. اصول ومبانی بهداشت محیط / شریعت پناهی
17. اقتصاد بهداشت / دکتر آصف زاده
18. بهداشت هوا و روش های مبارزه با آلاینده های ( محیطی و صنعتی ) / امیر بیگی
19. بهسازی شهری با روشهای ارزان / صراف پور
20. پرسش های چهار گزینه ای ( 2500 تست دروس عمومی ج : 1و2 ) / انتشارات فرهنگ
21. پرسش های چهار گزینه ای زبان تخصصی پزشکی ( 1 و2 و 3) / موسسه دیبا گران تهران
22. پرسش های چهار گزینه ای شیمی محیط زیست / موسسه دیبا گران تهران
23. پرسش های چهار گزینه ای میکروبیولوژی محیط زیست ( ج 1و2 ) / مو سسه دیبا گران تهران
24. پرسش های چهار گزینه ای مکانیک سیالات / موسسه دیبا گران تهران
25. پر سش های چهار گزینه ای تصفیه فاضلاب / موسسه دیباگران تهران
26. پر سش های چهار گزینه ای تصفیه خانه آب / موسسه دیباگران تهران
27. پر سش های چهار گزینه ای فیزیو لوژی / موسسه دیباگران تهران
28. پر سش های چهار گزینه ای کلیات خدمات بهداشتی ( بهداشت محیط ) / موسسه دیباگران تهران
29. پر سش های چهار گزینه ای تصفیه آب / موسسه دیباگران تهران
30. پر سش های چهار گزینه ای مهندسی فاضلاب / موسسه دیباگران تهران
31. پر سش های چهار گزینه ای آلودگی هوا / موسسه دیباگران تهران
32. پر سش های چهار گزینه ای میکروب شناسی / موسسه دیباگران تهران
33. پر سش های چهار گزینه ای فیزیک / موسسه دیباگران تهران
34. پر سش های چهار گزینه ای شیمی / موسسه دیباگران تهران
35. پر سش های چهار گزینه ای ریاضی / موسسه دیباگران تهران
36. پر سش های چهار گزینه ای / موسسه دیباگران تهران
37. پر سش های چهار گزینه ای مواد زائد و جامد / موسسه دیباگران تهران
38. پر سش های چهار گزینه ای ادبیات فارسی / موسسه دیباگران تهران
39. پر سش های چهار گزینه ای معارف اسلامی / موسسه دیباگران تهران
40. پر سش های چهار گزینه ای قارچ شناسی / موسسه دیباگران تهران
41. پر سش های چهار گزینه ای انگل شناسی / موسسه دیباگران تهران
42. پر سش های چهار گزینه ای اپیدمیولوژی / موسسه دیباگران تهران
43. پر سش های چهار گزینه ای ریاضی کاربردی تصفیه خانه آب / موسسه دیباگران تهران
44. پر سش های چهار گزینه ای ریاضی کاربردی تصفیه خانه فاضلاب / موسسه دیباگران تهران
45. پر سش های چهار گزینه ای آمار حیاتی ( زیستی ) / موسسه دیباگران تهران
46. پر سش های چهار گزینه ای ادبیات فارسی / موسسه دیباگران تهران
47. پر سش های چهار گزینه ای معارف اسلامی / موسسه دیباگران تهران
48. پر سش های چهار گزینه ای قارچ شناسی / موسسه دیباگران تهران
49. پر سش های چهار گزینه ای انگل شناسی / موسسه دیباگران تهران
50. پر سش های چهار گزینه ای بهداشت محیط آب و آلودگی آن ( 1 - کارشناسی ارشد ) / خانیران
51. پر سش های چهار گزینه ای بهداشت محیط تصفیه فاضلاب ( 2 - کارشناسی ارشد ) / خانیران
52. پر سش های چهار گزینه ای بهداشت محیط مواد زائد و جامد ( 3 - کارشناسی ارشد ) / خانیران
53. پر سش های چهار گزینه ای بهداشت محیط آلودگی هوا ( 4 - کارشناسی ارشد ) / خانیران
54. پر سش های چهار گزینه ای بهداشت محیط کلیات به داشت محیط ( 5 - کارشناسی ارشد ) / خانیران
55. پر سش های چهار گزینه ای بهداشت محیط شیمی آلاینده ها ( 6 - کارشناسی ارشد ) / خانیران
56. پر سش های چهار گزینه ای بهداشت محیط میکرو بیولوژی محیط ( 7 - کارشناسی ارشد ) / خانیران
57. پر سش های چهار گزینه ای بهداشت محیط مهندسی آب ( 8 - کارشناسی ارشد ) / خانیران
58. پر سش های چهار گزینه ای بهداشت محیط مهندسی فاضلاب ( 9 - کارشناسی ارشد ) / خانیران
59. پر سش های چهار گزینه ای بهداشت محیط زبان عمومی ( 10 - کارشناسی ارشد ) / خانیران
60. پر سش های چهار گزینه ای بهداشت محیط ریاضیات آماری ( 11 - کارشناسی ارشد ) / خانیران
61. پر سش های چهار گزینه ای بهداشت محیط هیدرو لیک , مکانیک سیالات ( 12 - کارشناسی ارشد ) / خانیران
62. پر سش های چهار گزینه ای بهداشت محیط ریاضایات عمومی ومهندسی ( 13 - کارشناسی ارشد ) / خانیران
63. پر سش های چهار گزینه ای بهداشت محیط زبان عمومی و تخصصی دکتری ( - کارشناسی ارشد ) / خانیران
64. پر سش های چهار گزینه ای بهداشت محیط بهداشت آب ( 1- کاردانی - کارشناسی ) / خانیران
65. پر سش های چهار گزینه ای بهداشت محیط هیدرولیک – پمپ و پمپاژ ( 2- کاردانی - کارشناسی ) / خانیران
66. پر سش های چهار گزینه ای بهداشت محیط بهداشت هواُ ( 3- کاردانی - کارشناسی ) / خانیران
67. پر سش های چهار گزینه ای بهداشت محیط دفع فاضلاب ( 4- کاردانی - کارشناسی ) / خانیران
68. پر سش های چهار گزینه ای بهداشت محیط مواد زائد و جامد ( 5- کاردانی - کارشناسی ) / خانیران
69. پر سش های چهار گزینه ای بهداشت محیط شیمی آب و فاضلاب ( 6- کاردانی - کارشناسی ) / خانیران
70. پر سش های چهار گزینه ای بهداشت محیط میکروبیولوژی آب و فاضلاب ( 7- کاردانی - کارشناسی ) / خانیران
71. پر سش های چهار گزینه ای بهداشت محیط کلیات خدمات بهداشتی 1 ( 8- کاردانی - کارشناسی ) / خانیران
72. پر سش های چهار گزینه ای بهداشت محیط کلیات خدمات بهداشتی2 ( 9- کاردانی - کارشناسی ) / خانیران
73. پر سش های چهار گزینه ای بهداشت محیط ریاضی ( کاردانی - کارشناسی ) / خانیران
74. پر سش های چهار گزینه ای بهداشت محیط فیزیک ( کاردانی - کارشناسی ) / خانیران
75. پر سش های چهار گزینه ای بهداشت محیط فیزیولوژی ( کاردانی - کارشناسی ) / خانیران
76. پر سش های چهار گزینه ای بهداشت محیط آمار حیاتی و اصول کلیات اپیدمیولوژی( کاردانی - کارشناسی )/ خانیران
77. پر سش های چهار گزینه ای بهداشت محیط اپید میو لوژی بیماریهای شایع در ایران( کاردانی - کارشناسی ) خانیران
78. پر سش های چهار گزینه ای بهداشت محیط کمک های اولیه و کلیات پزشکی ( کاردانی - کارشناسی )/ خانیران
79. پر سش های چهار گزینه ای بهداشت محیط میکرو شناسی عمومی ( کاردانی - کارشناسی ) / خانیران
80. چگونه فاضلاب تصفیه می شود / مهندسین مشاور آب وفاضلاب اصفهان
81. درسنامه پزشکی و پیشگیری اجتماعی ( ج : 1-4 ) / سماط
82. درسنامه پزشکی و پیشگیری اجتماعی ( ج : 1-4 ) / ایلیا
83. درسنامه پزشکی و پیشگیری اجتماعی ( خلاصه درسنامه : G & P ) / کتاب میر
84. رفع آلودگی عوامل شیمیایی و بیولوژیکی / امینی فر
85. زبان تخصصی برای دانشجویان بهداشت محیط و محیط زیست / سمت
86. طراحی شبکه های آب LOOP / حمید خانی
87. طراحی شبکه های فاضلاب رو SEWER / حمید خانی
88. فاضلاب شهری ( ج 1 : جمع آوری فاضلاب ) / منزوی
89. فاضلاب شهری ( ج 2 : تصفیه فاضلاب ) / منزوی
90. فرهنگ تخصصی آب وفاضلاب / علایی
91. مبانی عوامل ضد میکروبی ( کار برد آن در مهندسی محیط زیست ) / ارجمند / نخل
92. مبانی محیط زیست / وهاب زاده
93. مجموعه سوالات کار شناسی ارشد بهداشت محیط ( 1364-1376 )
94. مجموعه سوالات کار شناسی ارشد بهداشت محیط ( سالیانه )
95. مجموعه سوالات کاردانی به کار شناسی بهداشت محیط
96. وازه نامه بهداشت محیط / احرام پوش
97. وازه گان بهداشت محیط / نخل
98. مدیریت سیلاب / جعفری / روز نو
99. مکانیک سیالات کاربردی / راجر کینسکی/ ترجمه : سربلوکی / جهاد دانشگاهی
100. مهندسی فاضلاب ( متکاف ) / مرکز نشر دانشگاهی
101. مهندسی فاضلاب ( متکاف ) / مهندسین مشاور آب و فاضلاب اصفهان
102. اکولوژی انسانی / شهرکی
میکروبیولوژی فاضلاب ( بیتون) / دکتر میر هندی,دکتر نیک آئین

معرفی منابع کارشناسی ارشد بهداشت محیط

کتابها و منابع پیشنهادی برای کنکور کاردانی به کارشناسی (دولتی و آزاد) رشته بهداشت محیط
نام ماده امتحانی کتابها و منابع مرجع (متن و تست)

بهداشت آب
اصول تصفیه
1_تصفیه آب، تالیف دکتر خانی دکتر یغمائیان، ناشر دیباگران تهران
2_اصول تصفیه و بهداشت آ ب، تالیف مهندس حسن امیر بیگی، انتشارات اندیشه رفیع
3_بهداشت آب، تالیف دکتر خانی و همکاران، انتشارات خانیران
کاربرد موتور تلمبه 1- پمپ پمپاژ، تالیف دکتر احمد نوربخش، ناشر دانشگاه تهران
2- هیدرولیک -پمپ و پمپاژ انتشارات خاننیران

بهره برداری و نگهداری تاسیسات آب و فاضلاب
1_راهنمای بهره برداری و نگهداری تصفیه خانه آب نشریه شماره 177، سازمان برنامه و بودجه یا مدیریت و برنامه ریزی
2_راهنمای بهره برداری و نگهداری تصفیه خانه فاضلاب نشریه شماره 237، سازمان برنامه و بودجه یا مدیریت و برنامه ریزی
3_راهنمای نشت یابی و جلوگیری از تلفات آب نشریه شماره 241، سازمان برنامه و بودجه یا مدیریت و برنامه ریزی

دفع فاضلاب و مواد زائد جامد

دفع فاضلاب
1 _چگونه فاضلاب تصفیه می شود، مهندسین مشاور طرح وتحقیقات آب و فاضلاب
2_دفع فاضلاب در اجتماعات کوچک
تالیف مهندس میر مختار حسینی، انتشارات علوم پزشکی ارومیه
3 _ مهندسی فاضلاب، تالیف دکتر یغمائیان و خانی، دیباگران تهران
4_ دفع فاضلاب، انتشارات خانیران

مواد زائد جامد
1_مواد زائد جامد، جلد اول، دکتر عمرانی، انتشارات دانشگاه آزاد اسلامی
2_ مواد زائد جامد، انتشارات خانیران(ویژه کاردانی به کارشناسی)

بهداشت هوا
بهداشت هوا
1- مبانی هواشناسی و آلودگی هوا
دکتر دهقانی، انتشارات دانشگاه علوم پزشکی
۲- بهداشت هوا و تهیه صنعتی - مهندس امیر بیگی - انتشارات اندیشه رفیع
۳- بهداشت هوا - انتشارات خانیران تهران

شیمی، میکربیولوژی و آب و فاضلاب و هیدرولیک


شیمی آّب و فاضلاب
1_شیمی محیط زیست، مترجم دکتر نوری و سعید فردوسی، ناشر دانشگاه آزاد
2_شیمی محیط زیست دکتر صادقی، انتشارات دانشگاه تهران
شیمی آب و فاضلاب، انتشارات خانیران




میکربیولوژی آب و فاضلاب 1_میکروبیولوژی آب و فاضلاب، تالیف دکتر غلامی و مهندس محمدی
2_میکروبیولوژی آب و فاضلاب، دکتر بدلیانس، انتشارت دانشکده آب شهید عباسپور
3_میکروبیولوژی آب و فاضلاب، انتشارات خانیران

هیدرولیک
1_مکانیک سیلات، تالیف مهندس علیرضا دهقانی (کاردانی پیوسته)، دیباگران تهران
2_هیدرولیک پمپ پمپاژ، انتشارات خانیران

کلیات خدمات بهداشتی

حشره شناسی و سموم
حشره پزشکی و مبارزه با ناقلین تالیف دکتر بلقیس زاده، دیباگران تهران

بهداشت پرتو ها پرتو های یونساز و بهداشت آنها تالیف دکتر مصباح، انتشارات دانشگاه تهران


بهداشت حرفه ای
کلیات بهداشت حرفه ای، دکتر چوبینه، انتشارات دانشگاه شیراز

گندزداها
گندزداها و پاک کننده ها، دکتر ایماندل

بهداشت مسکن
بهسازی شهر و روستا، دکتر رازقی


بهداشت مواد غذایی
1- بهداشت مواد غذایی، دکتر نوردهرزکنی، انتشارات دانشگاه تهران
2- بهداشت مواد غذایی، تالیف داوود فرج زاده، منتشر نور دانش

تمام دروس فوق
1- کلیات خدمات بهداشتی، جلد 1، انتشارات خانیران
2- کلیات خدمات بهداشتی، جلد2، انتشارات خانیران
کلیات خدمات بهداشت - دکتر موسوی - برای همه ی دروس خوبست

معرفی منابع آزمون کارشناسی به کارشناسی ارشد
آب و فاضلاب
1- Metcalf & Eddy (2003) Wastewater engineering, treatment and reuse, Forth edition, McGraw-Hill.
2- Twort A.C, Ratnayaka D.D, (2000) " Water Supply , 5th edition, Butterworth-Heinemann publication.
3- Hammer J. (2003) Water and wastewater technology, 5th edition, Prentice-Hall.
4- Ranald V.G, Fluid mechanics and hyraulics sicmetrical edition
5-Tchobanoglous G and Crites .R (1998) Small and decentralized wastewater management system, First edition, McGraw-Hill.
6- MWH (2005) Water treatment: principles and design, second edition, John Wiley&Sons
7- Sawyer C.N., McCarty P.L and Parkin G.F (2003) Chemistry for environmental engineering and science, fifth edition, McGraw-Hill.
دوستانی که به هر دلیل نمی توانند از منابع لاتین استفاده کنند، میتوانند از کتب فارسی زیر استفاده نمایند
ایوب ترکیان (1380) واحد های عملیاتی و فرایندی در محیط زیست، چاپ اول، جلد اول و دوم، انتشارات علمی دانشگاه صنعتی شریف.
9- مهناز نیک آیین و میر هندی (1383) میکروبیولوزی فاضلاب، چاپ اول، انتشارات دانشگاه علوم پزشکی تهران.
10- امیر تائبی و محمد رضا چمنی (1379) شبکه های توزیع آب شهری، چاپ اول، مرکز نشر دانشگاه صنعتی اصفهان.
11- امیر حسین محوی ( 1364) شبکه های جمع آوری فاضلاب، چاپ اول، انتشارات جهاد دانشگاهی.


آلودگی هوا
1- Wark .K., Warner .C.F and Davis .W.T., (1998) Air pollution, its origin and control, third edition, Addison-Wesley.
2- Colls .J ( 2002) Air pollution an introduction, forth edition, John Wiley&Sons.
3- ایوب ترکیان (1380) مهندسی کنترل آلودگی هوا، جلد اول و دوم، چاپ اول، دانشگاه صنایع و معادن ایران.

مواد زاید جامد
1- Tchobanoglous G., Theisen H and Vigil S, (1993) Integrated solid waste management, second edition, McGraw-Hill.
2- Salvato J.A., Nemerow N and Agardy F.J, (2003) Environmental engineering, fifth edition, McGraw-Hill , ( chapter of solid waste management).

کلیات بهداشت محیط
1- Salvato J.A., Nemerow N and Agardy F.J, (2003) Environmental engineering, fifth edition, McGraw-Hill
منابع آب و فاضلاب
1- احمد ابریشم چی و همکاران (1374). مهندسی فاضلاب، چاپ اول، مرکز نشر دانشگاهی.
2- محمد علی کی نژاد و سیروس ابراهیمی ( 1378). مهندسی محیط زیست، جلد اول، چاپ اول، دانشگاه صنعتی سهند.
3- ناصر رازقی (1364). انتقال، توزیع و تصفیه آب، چاپ اول، جلد اول و دوم، انتشارات جهاد دانشگاهی.
4- کاظم ندافی (1380). تصفیه فاضلاب، چاپ اول، انتشارات وزارت نیرو.
5- کاظم ندافی و رامین نبی زاده (1374). برکه های تثبیت، چاپ اول، انتشارات نص.
6- محمد تقی منزوی (1382). تصفیه فاضلاب، جلد اول، چاپ نهم، انتشارات دانشگاه تهران.
7- رضا صراف پور (1378). بهسازی شهری با روش های ارزان، چاپ اول، نشر طبیب.
8- میترا غلامی (1376). مقدمات میکروبیولوژی آب و فاضلاب، چاپ اول، انتشارات حیان.
9- محمد تقی صادقی (1378). شیمی مهندسی محیط زیست ،چاپ اول، انتشارات دانشگاه علوم پزشکی تهران.
10- محمد شریعت پناهی ( 1374). اصول کیفیت و تصفیه آب و فاضلاب، چاپ دوم، انتشارات دانشگاه تهران.
11- محمد نبی سربلوکی (1381). مکانیک سیالات کاربردی، چاپ اول، انتشارات جهاد دانشگاهی مشهد.
12- رامین نبی زاده ، دادمهر فائزی رازی (1375). رهنمودهای کیفیت آب آشامیدنی-توصیه ها،موسسه علمی فرهنگی نص.
13- احمد نور بخش (1382) پمپ و پمپاژ، انتشارات دانشگاه تهران.
14- کاظم ندافی و احمد رضا یزدانبخش (1367) کنترل کیفی اب در اجتماعات کوچک، انتشارات جهاد دانشگاهی.

آلودگی هوا
1- محمد علی کی نژاد و سیروس ابراهیمی ( 1378) مهندسی محیط زیست، جلد دوم، چاپ اول، دانشگاه صنعتی سهند.
2- انوشیروان محسنی و محمد علی ززولی (1382) اصول آلودگی هوا، چاپ اول، انتشارات دانشگاه علوم پزشکی مازندران.
3- حسن امیر بیگی (1382) بهداشت هوا و روش های مبارزه با آلاینده ها، چاپ اول، موسسه انتشاراتی اندیشه رفیع.

مواد زاید جامد
1- قاسم علی عمرانی (1373) مواد زاید جامد، جلد اول، چاپ اول، انتشارات دانشگاه آزاد اسلامی.
2- محمد علی کی نژاد و سیروس ابراهیمی ( 1378) مهندسی محیط زیست، جلد دوم، چاپ اول، دانشگاه صنعتی سهند.
3- دکتر عبدلی (1374 ) مدیریت جامع مواد زائد جامد (3 جلد) نتشارات سازمان بازیافت تهران.

کلیات بهداشت محیط
1- پریوش حلم سرشت و اسماعیل دل پیشه (1382) اصول و مبانی بهداشت محیط، چاپ چهارم، انتشارات چهر.
2- محمد شریعت پناهی (1374) مبانی بهداشت محیط ، چاپ اول، انتشارات دانشگاه تهران.
3- اشرف السادات مصباح (1374) پرتو های یونساز و بهداشت آنها، چاپ اول، انتشارات دانشگاه تهران.
4- مهدی مختاری و علی اکبر بابایی ( 1385) بهداشت مسکن و اماکن عمومی، چاپ اول، انتشارات آثار سبحان.
5- کرامت ا... ایماندل (1374) گندزداها و ضد عفونی کننده ها، انتشارات دانشگاه تهران، چاپ اول


آب و فاضلاب
1- Metcalf & Eddy (2003) Wastewater engineering, treatment and reuse, Forth edition, McGraw-Hill.
2- Steel E.W and McGhee T.J (1991) Water supply and sewerage, Sixth edition, McGraw-Hill.
3- Hammer J. (2001) Water and wastewater technology, forth edition, Prentice-Hall.
4- Tchobanoglous .G and Crites .R (1998) Small and decentralized wastewater management system, First edition, McGraw-Hill.
5- Kawamura .S ( 2000) Integrated design of water treatment facilities, second edition, John Wiley&Sons.
6- MWH (2005) Water treatment: principles and design, second edition, John Wiley&Sons
7- Sawyer C.N., McCarty P.L and Parkin G.F (2003) Chemistry for environmental engineering and science, fifth edition, McGraw-Hill.
8- Bitton G, (2005) Wastewater microbiology, third edition, John Wiley&Sons.
9- Reynolds T.D and Richards P.A, (1996) Unit operations and processes in environmental engineering, second edition, PWS publishing company.
10- Benefield LD and Randall CW (1980) "Biological process design for wastewater treatment"Prentice-Hall.
11- Eckenfelder W.W (2000) "Industrial water pollution control" third edition, McGraw-Hill.
Streeter V.L, Benjamin E.W, and Bedford K.H (2005)"Fluid mechanics", 16th edition, McGraw-Hill.
آلودگی هوا
1- Wark .K., Warner .C.F and Davis .W.T., (1998) Air pollution, its origin and control, third edition, Addison-Wesley.
2- Colls .J ( 2002) Air pollution an introduction, forth edition, John Wiley&Sons.

مواد زاید جامد
1- Tchobanoglous G., Theisen H and Vigil S, (1993) Integrated solid waste management, second edition, McGraw-Hill.
2- Salvato J.A., Nemerow N and Agardy F.J, (2003) Environmental engineering, fifth edition, McGraw-Hill , ( chapter of solid waste management)

کلیات بهداشت محیط
1- Salvato J.A., Nemerow N and Agardy F.J, (2003) Environmental engineering, fifth edition, McGraw-Hill
2- Bassett J,"Clay s Handbook of Environmental Health" E & FN spon Publication, 18th Ed, 1999.







Water Treatment: Principles and Design
by MWH
• Publisher: Wiley; 2 edition (February 1, 2005)

Water Treatment Plant Design
by AWWA & |ASCE
Publisher: McGraw-Hill Professional; 4 edition (May 1, 2004)
New
Fundamentals of Water Treatment Unit Processes: Physical, Chemical, and Biological
by David W. Hendricks
• Publisher: CRC (February 15, 2008)

New
Cost Estimating Manual for Water and Wastewater Treatment Facilities
by Susumu Kawamura , William T. McGivney
Publisher: John Wiley & Sons Inc (September 5, 2007)

New
Risk Assessment for Chemicals in Drinking Water
by Robert A. Howd , Anna M. Fan
Publisher: Wiley-Interscience (November 2, 2007)

New
Advanced Oxidation Technologies for Waste and Potable Water Treatment
by Peter Robertson
Publisher: John Wiley & Sons Inc (October 5, 2007)

New
Flocs in Water Treatment
by David H. Bache , Ross Gregory
Publisher: Intl Water Assn (June 30, 2007)


Air Pollution Books

Air Pollution: Its Origin and Control
by Kenneth Wark , Cecil F. Warner , Wayne T. Davis
Publisher: Prentice Hall; 3 edition (November 13, 1997)

Air Pollution XV
by C. A. Brebbia
Publisher: WIT Press (UK) (April 30, 2007)

Human Impacts on Weather and Climate
by William R. Cotton , Sr., Roger A. Pielke
Publisher: Cambridge University Press; 2 edition (April 30, 2007)

Air Pollution: Problems and Solutions
by J. S. Kidd , Renee A. Kidd
Publisher: Facts on File (December 30, 2005)

Handbook of Air Pollution Prevention and Control
by Nicholas P. Cheremisinoff
Publisher: Butterworth-Heinemann; 1 edition (October 3, 2006)

Air Pollution (Environmental Sciences)
by Arthur C. Stern
Publisher: Academic Press; 3 edition (January 18, 2006)



Solid Waste Books

Handbook of Solid Waste Management and Waste Minimization Technologies
by Nicholas P. Cheremisinoff (Author), Dr Nicholas P. Cheremisinoff (Author
Publisher: Butterworth-Heinemann (October 4, 2006)
New Solid Waste Engineering and Management: Volume 15
by Lawrence K. Wang (Editor), Norman C. Pereira (Editor), Yung-Tse Hung (Editor)
Publisher: Humana Press; 1 edition (September 1, 2007)

Design of Landfills and Integrated Solid Waste Management
by Amalendu Bagchi
Publisher: Wiley; 3 edition (February 13, 2004)
New Prospects and Perspectives of Solid Waste Management
by B.B. Hosetti
Publisher: New Age International (P) Ltd. (2006)

Household hazardous waste in municipal landfills: contaminants in leachate
by R.J. Slack (Author), J.R. Gronow (Author), N. Voulvoulis (Author)
Publisher: Copyright (c) 2006 Elsevier B.V. (January 2005)


Handbook of Industrial and Hazardous Wastes Treatment
by Lawrence K. Wang (Editor), Yung-Tse Hung (Editor), Howard H. Lo (Editor),
Publisher: CRC; 2 edition (June 29, 2004)



Handbook of Solid Waste Management and Waste Minimization Technologies
by Nicholas P. Cheremisinoff (Author), Dr Nicholas P. Cheremisinoff
Publisher: Butterworth-Heinemann (October 4, 2006)

Introduction to Hazardous Waste Incineration
by Joseph J. Santoleri, Joseph Reynolds, and Louis Theodore
Publisher: Wiley-Interscience; 2 Sub edition (October 24, 2000)

The Science of Composting
by Eliot Epstein
Publisher: CRC (December 17, 1996)

Assessment of municipal waste compost as a daily cover material for odour control at landfill sites
by C. Hurst, P. Longhurst, S. Pollard, and R. Smith
Publisher: Copyright (c) 2006 Elsevier Ltd (May 2005)

New Aerobic composting of waste activated sludge: Kinetic analysis for microbiological reaction and oxygen consumption
by Y. Yamada and Y. Kawase
Publisher: Copyright (c) 2006 Elsevier Ltd

Improving the quality of municipal organic waste compost
by C. Tognetti, M.J. Mazzarino, and F. Laos
Publisher: Copyright (c) 2006 Elsevier Ltd (March 2007)

Use of Fenton reaction for the treatment of leachate from composting of different wastes
by D. Trujillo, X. Font, and A. Sanchez
Publisher: Copyright (c) 2006 Elsevier B.V. (November 2, 2006)

Waste Treatment in the Process Industries
by Lawrence K. Wang, Yung-Tse Hung, Howard H. Lo, and Constantine Yapijakis
Publisher: CRC (October 31, 2005)

Determination of aeration rate and kinetics of composting some agricultural wastes
by R. Kulcu and O. Yaldiz
Publisher: Copyright (c) 2006 Elsevier Ltd (May 2004)


Wastewater Books

Industrial Waste Treatment Handbook
by Inc. Woodard & Curran
Publisher: Butterworth-Heinemann; 2 edition (December 23, 2005)

Chemical Degradation Methods for Wastes and Pollutants: Environmental and Industrial Applications
by Matthew A. Tarr
Publisher: CRC (August 8, 2003)

Waste Management Practices: Municipal, Hazardous, and Industrial
by John Pichtel
Publisher: CRC (March 29, 2005)
New Biological Wastewater Treatment, Third Edition
by Jr., C.P. Leslie Grady, Glen T. Daigger, and Nancy G Love
• Publisher: CRC; 2 edition (August 26, 2008)
New Wastewater Purificaton: Aerobic Ganulation in Sequencing Batch Reactors
by Yu Liu (Author), Qi-Shan Lei (Author), Lei Qin (Author), Zhi-Wu Wang (Author)
Publisher: CRC (October 26, 2007)
New Principles of Water And Wastewater Treatment Processes
by Richard Stuetz
Publisher: IWA Publishing (Intl Water Assoc) (June 30, 2007)
New Water and Wastewater Technology (6th Edition)
by Mark J. Hammer Publisher: Prentice Hall; 6 edition (June 1, 2007)

New Physical Processes for Water And Wastewater Treatment
by B. Jefferson
Publisher: IWA Publishing (Intl Water Assoc) (March 30, 2007)
New Industrial Waste Water Treatment and Water Recovery
by Brian E. Clark
Publisher: CRC; 1 edition (June 15, 2007)

Water and Wastewater Calculations Manual
by Shun Dar Lin and C. C. Lee
Publisher: McGraw-Hill Professional; 1 edition (May 3, 2001)

Wastewater Bacteria
by Michael H. Gerardi
• Publisher: Wiley-Interscience (April 14, 2006)

Wastewater Sampling for Process and Quality Control
by Water Environment Federation
• Publisher: Water Environment Federation (July 11, 2005)

Membrane Systems for Wastewater Treatment
by Andrew D. Eaton, Lenore S. Clesceri, Eugene W. Rice, and Arnold E. Greenberg
• Publisher: McGraw-Hill Professional; 1 edition (October 25, 2005)

Standard Methods for the Examination of Water & Wastewater: Centennial Edition
by Andrew D. Eaton, Lenore S. Clesceri, Eugene W. Rice, and Arnold E. Greenberg
• Publisher: Not Avail; 21st edition (October 15, 2005)





AWWA-WEF Publications & Books


Top Picks From Amazon.com
Water Quality and Treatment Handbook, 5th Edition
Internal Corrosion of Water Distribution Systems (Cooperative Research Report)


"The leading reference covering every facet of public water supply treatment."
by Raymond D. Letterman, American Water Works Association, Larry W. Mays,Hardcover, 1248 pages, 5th edition, 1999
Hard Cover, 2nd Edition, February 1996
Distribution Valves: Selection, Installation, Field Testing & Maintenance
Water Treatment Plant Design


by Todd Shimoda, K. Faller, P. Murray (editors)
Paperback, April 1996
"Engineer state-of-the-art water treatment plants. Whether you're called on to modernize an existing water treatment facility"
by ASCE and AWWA
Hard Cover, 1024 pages, 3rd Edition, December 1997
Water Treatment Membrane Processes
(AWWA Research Foundation)
Search Amazon.com

"Get the engineering savvy you need to capitalize on membrane technology for effective water filtration."
by Peter Odendaal, M. Wiesner and J. Mallevialle, Hard Cover, August 1996



Operator Training and Certification Books



Top Picks From Amazon.com
Operator Certification Study Guide, Fifth Edition
Water Treatment Operator Handbook, 2nd Edition


"...Study Guide gives water treatment and water distribution operators practice in answering questions similar certification exams."
by John Giorgi, AWWA, Spiral bound: 236 pages, 2003
"...covers everything water treatment operators need to know to perform their jobs and keep in compliance with changing regulations."
by Nicholas G. Pizzi, AWWA
Paperback, 260 pages, 2005
Safety Basics for Water and Wastewater Treatment Plant Operators
AWWA : Water Operator's Field Guide


"...a practical, basic guide to plant safety, prepared specifically for water and wastewater plant operators."
by Nancy E. Whiting, AWWA, Paperback, 159 pages, 2003
"...this guide provides charts, graphs, formulas and definitions used daily."
by John M. Stubbart, William C. Lauer, Timothy J. McCandless, AWWA, Paperback, 425 pages, 2004
Operator's Guide to Bacteriological Testing
Wastewater Microbiology for Operators


"...introduces five common bacteriological analysis techniques you need to understand before analyzing drinking water samples..."
by John Lisle, Paperback
132 pages, 1994
"...basic overview of microorganisms relevant to wastewater treatment plant operator."
byTony Glymph, Paperback, 120 pages, 2005
Water Distribution Operator Training Handbook, Third Edition
Wastewater Laboratory Analysts' Guide to Preparing for the Certification Examination


"..continues to be the best-selling operator training book for reference and certification study."
by William Lauer, Hardcover
280 pages, 2005
"...this guide tests at various levels the skills and knowledge required by laboratory analysts..."
by Water Environment Federation, Spiral bound, 294 pages, 2000
Collection Systems Operators' Guide to Preparing for the Certification Examination
Activated Sludge Process Control Training Manual (Operations Training)


"...contains the ABC Need-To-Know matrix, suggested study topics and samples questions for all four certification levels..."
by Water Environment Federation, Spiral bound, 188 pages, 2003
"...self-paced study of activated sludge process control topics."
by Water Environment Federation, Paperback, 2001
Wastewater Collection System Operator Certification Studybook
Solids Handling Training Manual
(Operations Training)


"Expand your knowledge of collection systems operations and prepare for certification examinations."
by Water Environment Federation, Spiral bound, 195 pages, 2002
"...includes solids processing, overview, conditioning, safety, thickening and dewatering."
by Water Environment Federation, Paperback, 2001
WEF/ABC Wastewater Operators' Guide to Preparing for the Certification Examination
Search Amazon.com

"...this best-selling WEF/ABC publication is designed to help operators prepare more effectively for certification exams."
by Water Environment Federation, 2002



Piping, Valves and Distribution Books


Top Picks From Amazon.com
Estimator's Piping Man-Hour Manual
Computer Applications in Hydraulic Engineering


"...solid estimating manual..."
by John S. Page, Paperback: 440 pages, July 1999
"...for those of you sick of engineering texts filled with a bunch of theoretical junk, this is the book for you."
by Haestad Methods, Hardcover, 5th Ed., Book+CDR, August 2002
Plastic Piping Handbook
Facility Piping Systems Handbook


"...a one-of-a-kind, comprehensive guide to the durable, economical piping solution"
by David A. Willoughby, et al
Hardcover: 750 pages, August 2001
"...one of the finest books about facilities systems I have ever found."
By Michael Frankel
Hard Cover, 1200 pages, December 2001
Valve Selection Handbook: Engineering Fundamentals for Selecting Manual Valves
Process Plant Layout and Piping Design


"Offers complete analysis of valve designs for various industrial flow applications..."
by R. W. Zappe, Zappe. R. W.,Hardcover, November 1998
"This is one of the most comprehensive text available as a guide and resource to the piping professional."
by Ed Bausbacher, Roger Hunt (Contributor), Paperback, 464 pages, January 1998
Internal Corrosion of Water Distribution Systems (Cooperative Research Report)
Distribution Valves: Selection, Installation, Field Testing & Maintenance


Hard Cover, 2nd Edition, February 1996
by Todd Shimoda, K. Faller, P. Murray (editors)
Paperback, April 1996
Pipe Drafting and Design: Using Manual, Autocad, and Pro-Pipe Applications
Pocket Guide to Flanges, Fittings, and Piping Data


"...for industrial drafting and design including advice on the use of AutoCAD and Pro-Pipe"
by Roy A. Parisher, Robert A. Rhea, Hardcover, February 1996
"Packed with pictures, definitions, descriptions of ANSI and API piping materials, such as flanges, fittings, bolts, gaskets..."
by: R. R. Lee, Paperback, 1999
Valve Handbook
Search Amazon.com

by Phillip Skousen
Hard Cover, 864 pages, January 1998


Pumping Books



Top Picks From Amazon.com
Pumping Station Design
Centrifugal and Rotary Pumps:
Fundamentals With Applications


"One of the very best engineering texts that I have run across in my career"
by Robert L. Sanks
Hardcover, 1000 pages, February 2001
"For practicing and student engineers, mechanics, operators, and plant managers, relates the fundamental principles of the operation of kinetic and positive displacement pumps.."
by Lev Nelik
Hardcover, 160 pages, 1999
Centrifugal Pump Design
Centrifugal Pumps, Second Edition


by John Tuzson
Hardcover, 450 pages, 2000
"..complete and up-to-date reference gathers practical information on all aspects of centrifugal pumps."
by I. Karassik, T. McGuire, J. McGuire, Hard Cover, 520 pages, November 1997
Hermetic Pumps: The Latest Innovations and Industrial Applications of Sealless Pumps
Search Amazon.com

"...basic understanding of flow machines, thermodynamics, electric machines, and design principles."
by Robert Neumaier
Hard Cover, August 1997






Analyzers and Sampling Books


Top Picks From Amazon.com
Wastewater Sampling for Process and Quality Control (Manual of Practice)
Manual on Test Sieving Methods


"Covers sampling methods and practices; manual and automatic sampling; equipment and flow devices."
by: Water Environment Federation, Hardcover
"Great book on the subject where very little information is available. You need this book..."
ASTM Manual Series
Manual 32
by ASTM
Sampling and Weighing of Bulk Solids
Process Analyzer Technology


by J.W. Merks
Hardcover, 1985
"...simply the best book in this subject on the market today. Others tried and failed to do this complex subject, justice"
by Kenneth J. Clevett
Paperback, 960 pages, June 1986
Sampling for Analytical Purposes (abridged)
Powder Sampling and Particle Size Determination


"...achieving accuracy in sampling... and other applications of sampling theory."
by Pierre Gy & A. G. Royle
Hard Cover, 153 pages, July 1998
"...brings the reader up-to-date with current practices."
by T. Allen, 680 pages, December 2003
Batch Control: Practical Guides for Measurement and Control


"Over thirty-five batch experts have contributed their knowledge and experience..."
by Eli Nisenfeld, H. Leegwater (Editors), 673 pages, May 1996



دفترچه راهنمای آزمون ورودی دوره کارشناسی ارشد ناپیوسته 87-86

راهنمای آزمون ورودی دوره کارشناسی ارشد ناپیوسته
رشته های گروه پزشکی
سال تحصیلی 87-86
شامل : راهنمای شرکت در آزمون و راهنمای منابع آزمون

منبع : وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی
معاونت آموزشی و امور دانشجویی
مرکز سنجش آموزش پزشکی


لینک مرکز سنجش
آموزش پزشکی


اطلاعیه تغییر ضرایب دروس آزمون کارشناسی ارشد سال تحصیلی 87-86

به اطلاع کلیه داوطلبان شرکت کننده در آزمون کارشناسی ارشد رشته مهندسی بهداشت محیط می رساند، ضرایب دروس این رشته به صورت زیر می باشد :

آب و فاضلاب (هیدرولیک (1)
انتقال و توزیع آب و جمع آوری فاضلاب (1)
تصفیه آب (1)
تصفیه فاضلاب (1)
شیمی و میکروبیولوژی آب و فاضلاب (1)
آلودگی هوا و کنترل آن (1)
مواد زائد جامد(1)
کلیات بهداشت محیط (1)
زبان عمومی ( 2)
منبع:مرکز سنجش آموزش پزشکی معاونت آموزشی و امور دانشجویی

معرفی گروه های خبری

گروه های خبری :
فاضلاب – طراحی – نگهداری – بهداشت SEWER-LIST
Contact: Listproc@mcfeeley.cc.utexas.edu
Purpose: For person involved in design, installation, permitting, operation and maintenance of sanitary sewers, storm sewers, combined systems and publicly-owned treatment works.
برای عضویت در این گروه یک نامه به آدرس ذیل ارسال کنید:
listproc@mcfeeley.cc.utexas.edu
و در متن پیام عبارت زیر را وارد کنید:
SUBSCRIBE SEWER-LIST
برای قطع عضویت در این گروه یک نامه به آدرس زیر ارسال کنید:
listproc@mcfeeley.cc.utexas.edu
و در متن پیام عبارت زیر را وارد کنید:
UNSUBSCRIBE SEWER-LIST
List owner: miles@mail.utexas.edu (Miles Abernathy)


مواد مازاد- آلودگی – بازیابی – بهداشت محیط Waste آدرس گروه در اینترنت:
http://www.cedar.univie.ac.at/arch/waste/about.html
برای عضویت در این گروه یک نامه به آدرس ذیل ارسال کنید:
majordomo@cedar.univie.ac.at/
و در متن پیام عبارت زیر را وارد کنید:
SUBSCRIBE waste آدرس پست الکترونیک
SUBSCRIBE waste-digest آدرس پست الکترونیک یا
List owner:wolfgang.bujatti@bmu.gv.at
مواد مازاد- بازیابی –– مدیریت - طراحی WASTENOT
برای عضویت در این گروه یک نامه به آدرس ذیل ارسال کنید:
listserv@MAELSTROM.STJOHNS.EDU
و در متن پیام عبارت زیر را وارد کنید:

SUBSCRIBE wastenot

مدیریت – آموزش – مهندسی – آب – فاضلاب ENVENG-L
برای عضویت در این گروه یک نامه به آدرس ذیل ارسال کنید:

majordomo@cedar.univie.ac.at/
و در متن پیام عبارت زیر را وارد کنید:
SUBSCRIBE ENVENG-L

ایمنی – استاندارد Environ-Safety
برای عضویت در این گروه یک نامه به آدرس ذیل ارسال کنید
majordomo@ majordomo.net
و در متن پیام عبارت زیر را وارد کنید:

SUBSCRIBE
List owner: epa.state.il.us
نرم افزار – ایمنی – مدیریت – سلامتی SAP-EHS

برای عضویت در این گروه یک نامه به آدرس ذیل ارسال کنید:
LISTSERV@LS.EMAX.COM

و در متن پیام عبارت زیر را وارد کنید:
Sub SAP-EHS
List owner::rakoczks@ EMAX.COM

لیست کتابهای بهداشت محیط

1. آب رسانی شهری / مهندس منزوی
2. آزمایشهای میکروبی آب و پساب / دکتر امتیازی
3. آلودگی محیط زیست ( آب , خاک , هوا ) / عرفان منش
4. آلودگی محیط زیست ( آب , خاک , هوا ) / مینو دبیری
5. آلودگی هوا / دکتر غیاث الدین
6. آموزش اصطلاحات پزشکی ؟/ دکتر جانقربانی
7. اصول بهداشت فردی / حلم سرشت
8. اصول تصفیه خانه های فاضلاب شهری و پساب صنعتی / حسینیان
9. اثرات بهداشتی آفت کشهای مورد استفاده در کشاورزی / خلیل الله معینیان
10. بهداشت عمومی / دکتر شجاعی
11. بهداشت محیط ( ج 2 : نگهداری ) / سازمان مدیریت وبرنامه ریزی کشور
12. بهداشت و مسمومیت مواد غذایی / دکتر شهامت
13. اصول خدمات بهداشتی ( بهداشت 1 ) / آذرکشسب
14. اصول مدیریت مواد زائد و جامد ( مراکز درمانی و آزمایشگاهی پزشکی ) / بقایی
15. اصول ومبانی بهداشت محیط / حلم سرشت
16. اصول ومبانی بهداشت محیط / شریعت پناهی
17. اقتصاد بهداشت / دکتر آصف زاده
18. بهداشت هوا و روش های مبارزه با آلاینده های ( محیطی و صنعتی ) / امیر بیگی
19. بهسازی شهری با روشهای ارزان / صراف پور
20. پرسش های چهار گزینه ای ( 2500 تست دروس عمومی ج : 1و2 ) / انتشارات فرهنگ
21. پرسش های چهار گزینه ای زبان تخصصی پزشکی ( 1 و2 و 3) / موسسه دیبا گران تهران
22. پرسش های چهار گزینه ای شیمی محیط زیست / موسسه دیبا گران تهران
23. پرسش های چهار گزینه ای میکروبیولوژی محیط زیست ( ج 1و2 ) / مو سسه دیبا گران تهران
24. پرسش های چهار گزینه ای مکانیک سیالات / موسسه دیبا گران تهران
25. پر سش های چهار گزینه ای تصفیه فاضلاب / موسسه دیباگران تهران
26. پر سش های چهار گزینه ای تصفیه خانه آب / موسسه دیباگران تهران
27. پر سش های چهار گزینه ای فیزیو لوژی / موسسه دیباگران تهران
28. پر سش های چهار گزینه ای کلیات خدمات بهداشتی ( بهداشت محیط ) / موسسه دیباگران تهران
29. پر سش های چهار گزینه ای تصفیه آب / موسسه دیباگران تهران
30. پر سش های چهار گزینه ای مهندسی فاضلاب / موسسه دیباگران تهران
31. پر سش های چهار گزینه ای آلودگی هوا / موسسه دیباگران تهران
32. پر سش های چهار گزینه ای میکروب شناسی / موسسه دیباگران تهران
33. پر سش های چهار گزینه ای فیزیک / موسسه دیباگران تهران
34. پر سش های چهار گزینه ای شیمی / موسسه دیباگران تهران
35. پر سش های چهار گزینه ای ریاضی / موسسه دیباگران تهران
36. پر سش های چهار گزینه ای / موسسه دیباگران تهران
37. پر سش های چهار گزینه ای مواد زائد و جامد / موسسه دیباگران تهران
38. پر سش های چهار گزینه ای ادبیات فارسی / موسسه دیباگران تهران
39. پر سش های چهار گزینه ای معارف اسلامی / موسسه دیباگران تهران
40. پر سش های چهار گزینه ای قارچ شناسی / موسسه دیباگران تهران
41. پر سش های چهار گزینه ای انگل شناسی / موسسه دیباگران تهران
42. پر سش های چهار گزینه ای اپیدمیولوژی / موسسه دیباگران تهران
43. پر سش های چهار گزینه ای ریاضی کاربردی تصفیه خانه آب / موسسه دیباگران تهران
44. پر سش های چهار گزینه ای ریاضی کاربردی تصفیه خانه فاضلاب / موسسه دیباگران تهران
45. پر سش های چهار گزینه ای آمار حیاتی ( زیستی ) / موسسه دیباگران تهران
46. پر سش های چهار گزینه ای ادبیات فارسی / موسسه دیباگران تهران
47. پر سش های چهار گزینه ای معارف اسلامی / موسسه دیباگران تهران
48. پر سش های چهار گزینه ای قارچ شناسی / موسسه دیباگران تهران
49. پر سش های چهار گزینه ای انگل شناسی / موسسه دیباگران تهران
50. پر سش های چهار گزینه ای بهداشت محیط آب و آلودگی آن ( 1 - کارشناسی ارشد ) / خانیران
51. پر سش های چهار گزینه ای بهداشت محیط تصفیه فاضلاب ( 2 - کارشناسی ارشد ) / خانیران
52. پر سش های چهار گزینه ای بهداشت محیط مواد زائد و جامد ( 3 - کارشناسی ارشد ) / خانیران
53. پر سش های چهار گزینه ای بهداشت محیط آلودگی هوا ( 4 - کارشناسی ارشد ) / خانیران
54. پر سش های چهار گزینه ای بهداشت محیط کلیات به داشت محیط ( 5 - کارشناسی ارشد ) / خانیران
55. پر سش های چهار گزینه ای بهداشت محیط شیمی آلاینده ها ( 6 - کارشناسی ارشد ) / خانیران
56. پر سش های چهار گزینه ای بهداشت محیط میکرو بیولوژی محیط ( 7 - کارشناسی ارشد ) / خانیران
57. پر سش های چهار گزینه ای بهداشت محیط مهندسی آب ( 8 - کارشناسی ارشد ) / خانیران
58. پر سش های چهار گزینه ای بهداشت محیط مهندسی فاضلاب ( 9 - کارشناسی ارشد ) / خانیران
59. پر سش های چهار گزینه ای بهداشت محیط زبان عمومی ( 10 - کارشناسی ارشد ) / خانیران
60. پر سش های چهار گزینه ای بهداشت محیط ریاضیات آماری ( 11 - کارشناسی ارشد ) / خانیران
61. پر سش های چهار گزینه ای بهداشت محیط هیدرو لیک , مکانیک سیالات ( 12 - کارشناسی ارشد ) / خایران
62. پر سش های چهار گزینه ای بهداشت محیط ریاضایات عمومی ومهندسی ( 13 - کارشناسی ارشد ) / خانیران
63. پر سش های چهار گزینه ای بهداشت محیط زبان عمومی و تخصصی دکتری ( - کارشناسی ارشد ) / خانیران
64. پر سش های چهار گزینه ای بهداشت محیط بهداشت آب ( 1- کاردانی - کارشناسی ) / خانیران
65. پر سش های چهار گزینه ای بهداشت محیط هیدرولیک – پمپ و پمپاژ ( 2- کاردانی - کارشناسی ) / خانیران
66. پر سش های چهار گزینه ای بهداشت محیط بهداشت هواُ ( 3- کاردانی - کارشناسی ) / خانیران
67. پر سش های چهار گزینه ای بهداشت محیط دفع فاضلاب ( 4- کاردانی - کارشناسی ) / خانیران
68. پر سش های چهار گزینه ای بهداشت محیط مواد زائد و جامد ( 5- کاردانی - کارشناسی ) / خانیران
69. پر سش های چهار گزینه ای بهداشت محیط شیمی آب و فاضلاب ( 6- کاردانی - کارشناسی ) / خانیران
70. پر سش های چهار گزینه ای بهداشت محیط میکروبیولوژی آب و فاضلاب ( 7- کاردانی - کارشناسی ) / خایران
71. پر سش های چهار گزینه ای بهداشت محیط کلیات خدمات بهداشتی 1 ( 8- کاردانی - کارشناسی ) / خانیران
72. پر سش های چهار گزینه ای بهداشت محیط کلیات خدمات بهداشتی2 ( 9- کاردانی - کارشناسی ) / خانیران
73. پر سش های چهار گزینه ای بهداشت محیط ریاضی ( کاردانی - کارشناسی ) / خانیران
74. پر سش های چهار گزینه ای بهداشت محیط فیزیک ( کاردانی - کارشناسی ) / خانیران
75. پر سش های چهار گزینه ای بهداشت محیط فیزیولوژی ( کاردانی - کارشناسی ) / خانیران
76. پر سش های چهار گزینه ای بهداشت محیط آمار حیاتی و اصول کلیات اپیدمیولوژی( کاردانی - کارشناسی )/ خانیران
77. پر سش های چهار گزینه ای بهداشت محیط اپید میو لوژی بیماریهای شایع در ایران( کاردانی - کارشناسی ) خانیران
78. پر سش های چهار گزینه ای بهداشت محیط کمک های اولیه و کلیات پزشکی ( کاردانی - کارشناسی )/ خانیران
79. پر سش های چهار گزینه ای بهداشت محیط میکرو شناسی عمومی ( کاردانی - کارشناسی ) / خانیران
80. چگونه فاضلاب تصفیه می شود / مهندسین مشاور آب وفاضلاب اصفهان
81. درسنامه پزشکی و پیشگیری اجتماعی ( ج : 1-4 ) / سماط
82. درسنامه پزشکی و پیشگیری اجتماعی ( ج : 1-4 ) / ایلیا
83. درسنامه پزشکی و پیشگیری اجتماعی ( خلاصه درسنامه : G & P ) / کتاب میر
84. رفع آلودگی عوامل شیمیایی و بیولوژیکی / امینی فر
85. زبان تخصصی برای دانشجویان بهداشت محیط و محیط زیست / سمت
86. طراحی شبکه های آب LOOP / حمید خانی
87. طراحی شبکه های فاضلاب رو SEWER / حمید خانی
88. فاضلاب شهری ( ج 1 : جمع آوری فاضلاب ) / منزوی
89. فاضلاب شهری ( ج 2 : تصفیه فاضلاب ) / منزوی
90. فرهنگ تخصصی آب وفاضلاب / علایی
91. مبانی عوامل ضد میکروبی ( کار برد آن در مهندسی محیط زیست ) / ارجمند / نخل
92. مبانی محیط زیست / وهاب زاده
93. مجموعه سوالات کار شناسی ارشد بهداشت محیط ( 1364-1376 )
94. مجموعه سوالات کار شناسی ارشد بهداشت محیط ( سالیانه )
95. مجموعه سوالات کاردانی به کار شناسی بهداشت محیط
96. وازه نامه بهداشت محیط / احرام پوش
97. وازه گان بهداشت محیط / نخل
98. مدیریت سیلاب / جعفری / روز نو
99. مکانیک سیالات کاربردی / راجر کینسکی/ ترجمه : سربلوکی / جهاد دانشگاهی
100. مهندسی فاضلاب ( متکاف ) / مرکز نشر دانشگاهی
101. مهندسی فاضلاب ( متکاف ) / مهندسین مشاور آب و فاضلاب اصفهان
102. اکولوژی انسانی / شهرکی
103. میکروبیولوژی فاضلاب ( بیتون) / دکتر میر هندی,دکتر نیک آئین

وبای التور

وبا (cholera) بیماری اسهالی مناطق گرمسیری (یا در فصول گرم مناطق دیگر) است که توسط باکتریی بنام ویبریوکلرا ایجاد می‌شود که منحصراً انسان را مبتلا می کند و علایم آن ناشی از سمی است که توسط میکروب در روده انسان ترشح می گردد.
انتقال بیماری از طریق دست های آلوده، تماس با مواد دفعی و استفراغ بیماران و ملافه ها و لوازم آلوده، همچنین آب آلوده به مدفوع، سبزی و میوه های خام آلوده یا شسته شده با آب آلوده و یا غذای آلوده شده توسط دست یا مگس امکان پذیر است.
این باکتری بر روی مخاط دستگاه گوارش انسان تأثیر گذاشته و دفع مایع را از راه مدفوع افزایش می دهد. وبای التور یک بیماری حاد اسهالی است که بیماران وبائی بطور مشخص دچار اسهال آبکی همراه با دهیدراتاسیون می‌شوند. این بیماری به شدت مسری می باشد. ویژگی مشخص وبا آغاز ناگهانی اسهال جهنده بدون فشار و آبکی است که به دنبال آن استفراغ ، کم آب شدن سریع ، گرفتگی ماهیچه ها و کم شدن ادرار فرا می رسد. میزان کشندگی بیماری در صورت عدم جایگزینی سریع مایعات و الکترولیت بدن ۳۰ الی۴۰ درصد می باشد. وبا را می‌توان با مایع درمانی خوراکی یا تزریقی و جایگزینی الکترولیت‌ها بصورت موفق درمان کرد. معمولاً وبا از طریق آب یا غذای آلوده به مدفوع و یا حتی بزاق فرد آلوده منتقل می‌شود. آموزش مردم درباره غذا و آب سالم و شتشوی دستها پس از استفاده از توالت یا آبریز از بروز موارد جدید جلوگیری می‌کند.

علائم و نشانه ها
وبا طیف وسیعی دارد. تقریباً ۷۵ درصد از افرادی که دچار عفونت با ویبریوکلرا می شوند هیچ نشانه ای از بیماری ندارند، ۲۰ درصد دیگر دچار اسهال می شوند که از اسهال ایجاد شده توسط دیگر ارگانیسمها قابل افتراق نیست. در ۲ تا ۵ درصد از افراد مبتلا، عفونت اسهال آبکی ، استفراغ و از دست رفتن آب بدن رخ می دهد. در برخی موارد حتی تا ۲۵ لیتر آب را در روز دفع می شود ، اگر این آب از دست رفته جبران نشود برای فرد خطرناک و مرگ آور خواهد بود. وبای علامت دار با اسهال آبکی حجیم بدون تب و زورپیچ شکم آغاز می گردد. مدفوع بیماران وبایی ظاهر مایع شفاف آغشته به موکوس سفید رنگ می گیرد که مدفوع آب برنجی نام دارد. معمولاً بدون بو بوده یا بوی ماهی را دارد. استفراغ و کرامپ های دردناک در پاها شایع می باشد. در موارد شدید بیماری زورپیچ در معده و درد در دستها و پاها ممکن است وجود داشته باشد. پوست بدن در افراد مبتلا، چروکیده و ادرار آنان کم و بسیار غلیظ می شود.
لائم خطر :
عطش فراوان
استفراغ شدید و مداوم
تب بسیار بالا
دفع بیش از حد اسهال آبکی
بی حالی شدید
وجود خون در مدفوع
عدم توانائی نوشیدن و خوردن
وخیم شدن حال بیمار
دوره نهفتگی
دوره پنهانی وبا از چند ساعت تا ۵ روز بوده و بطور معمول ۱ الی۲ روز است و علائم بیماری ۲ تا ۳ روز طول می کشد و در بعضی از بیماران تا ۵ روز ادامه می یابد. شدت علائم بیماری به سرعت و مدت از دست رفتن مایعات بدن بستگی دارد.

راه های انتقال وبا :
بیشترین راه اپیدمی وبا در کشور، افراد ناقل و مبتلا به این بیماری هستند. انتقال وبا از انسان به انسان از راههای زیر صورت می گیرد :
آب آلوده به مدفوع ( منابع آب بدون نظارت ) شامل : استخرهای بدون کلر کافی و ...، آشامیدنی‌ها و خوراکی‌ های آلوده .
شایان ذکر است خوردنی و آشامیدنی آلوده با همه گیری وبا رابطه مستقیم دارد و شیردادن کودکان با بطریی که با ماده ضد عفونی به خوبی تمیز نشده باشد یک عامل خطر چشمگیر برای شیرخواران است.
توضیح ۱: انتقال توسط تماس مستقیم فرد به فرد مانند تماس با بیمار نادر است.
توضیح ۲: طبق دستور وزارت بهداشت و درمان، در حال حاضر کلیه مسئولین استخرهای سرپوشیده و سر باز ملزم به اضافه نمودن کلر تا اندازه  3.5 ppm می باشند.
ابتلای به وبا دارای سه مرحله است :
الف : مرحله تخلیه ای: بیمار ناگهان دچار اسهال شدید، بدون درد و آبکی می شود که به دنبال آن ممکن است استفراغ روی داده و مدفوع نمای آب برنجی دارد.
ب : مرحله کلاپس: به دلیل کم آبی بدن، بیمار به مرحله کلاپس وارد می شود و بصورت پایین افتادن فشار خون ، نبض خیلی ضعیف ، شکم فرورفته، دست و پای خیلی سرد ، قطع ادرار و ... نمایان می شود. (مرحله کم آب شدن بدن)
ج : مرحله بهبودی: اگر مایعات بدن بیمار جبران شود فشار خون بیمار رو به افزایش می رود و علائم حیاتی نرمال شده و بیمار از مرگ حتمی نجات می باید.
تعاریف مورد وبا
مورد مشکوک :
در مناطقی که وبا آندمیک (بومی) نمی باشد فرد بالای پنج سال زمانی مشکوک به وباست که دچار دهیدراتاسیون شدید شود. در مناطقی که همه گیری وبا وجود دارد یا آندمیک می باشد فرد بالای ۵ سال زمانی مشکوک به وباست که اسهال آبکی با حجم زیاد و ناگهانی داشته باشد.
مورد تأیید شده :
هرفرد دچار اسهال که توسط آزمایشگاه‌های معتبر ویبریو کلرا O۱ یا O۱۳۹ از مدفوعش جدا شده، مورد تأیید شده می باشد.

برخی از عوامل مؤثر در همه گیری وبا
- عوامل میزبان که موجب مقاومت در برابر بیماری وبا می‌شود شامل ایمنی ناشی از عفونت پیشین با ویبریوکلرا و تغذیه شیرخوار با شیر مادر می‌باشند.
- گفته می شود از آنجا که ویبریوکلرا در محیط اسیدی نمی تواند زندگی کند بیمارانی که آنتی اسید مصرف می کنند یا تولید اسید معده آنها کاهش یافته است به وبا مستعدتر می باشند. همچنین افراد با گروه خونی O بدلایل نامعلوم علائم شدید بیماری وبا را نشان می‌دهند.

گروههای سرمی وبا
تنها گروه O۱ و گروه O۱۳۹ بعنوان عوامل همه گیری‌های وبا شناخته شده‌اند.

چگونه باید با بیمار مبتلا به اسهال برخورد کرد:
دفع زیاد مایعات از بدن منجر به مرگ می شود بنابراین درصورت وجود استفراغ، مدت ۱۰ الی۲۰ دقیقه به فرد هیچگونه خوراکی داده نشود. و سپس بتدریج شروع به خوراندن مایعات شود.
برای جبران کم آبی بدن بیمار مبتلا به اسهال به طریق زیر عمل شود:
مایعات مورد نیاز برای کودکان (زیر 6 ماه): شیر مادر ، محلول O.R.S (او.آر.اس) ادامه تغذیه کودک با شیر مادر، حتی بیش از گذشته، در هنگام اسهال از اهمیت فوق العاده ای برخوردار است.
مایعات مورد نیاز برای کودکان بالای 6 ماه و بزرگسالان: سوپ، دوغ، فرنی، چای خیلی کم رنگ و کم شیرین، محلول O.R.S
ادامه تغذیه در جریان اسهال باعث بهبود سریعتر می شود و از مشکلات بعدی جلوگیری می کند.
جهت تغذیه فرد مبتلا به اسهال همراه با بی اشتهایی، باید کوشش شود که فرد بیمار به دفعات و مقدار کافی تغذیه شود.
کودکانی که دوران نقاهت پس از اسهال را می گذرانند لااقل به مدت یک هفته نیاز به غذای اضافی دارند.

نکات آموزشی و راه های پیشگیری از شیوع بیماری‌های عفونی دستگاه گوارش :
جهت پیشگیری از بیماری‌های قابل انتقال بوسیله آب و مواد غذایی از جمله بیماری‌های اسهال و حفظ سلامت خود و اطرافیان در منزل، تفریحگاه‌ها، پارک‌ها و در حین مسافرت به نکات زیر توجه فرمایید:
۱ - همیشه از آب لوله کشی تصفیه شده استفاده کنید و چنانچه از سلامت آب در دسترس اطمینان ندارید و از آب چاه، آب تانکرهای غیر کلر زده، آب چشمه ها، آب قنات ها و ... استفاده می‌کنید، ابتدا آنرا به مدت نیم ساعت جوشانده و پس از سرد کردن مصرف کنید و یا کلر زنی نمایید. (روش صحیح جوشاندن و کلرزنی در ادامه گفته خواهد شد)
۲ – از یخ های قالبی و کارخانه ای غیر بهداشتی استفاده ننمایید زیرا در آب مصرفی ، مراحل تولید و عرضه آن احتمال آلودگی به میکروب وبا و یا سایر میکروب ها وجود دارد.
۳ - هنگام سفر، آب و غذای سالم و مطمئن همراه داشته باشید و یا از نوشیدنیها و غذاهای با بسته بندی مطمئن و بهداشتی استفاده نمایید و در رودخانه ها یا آبهای مشکوک به هیچ عنوان شنا نکنید.
۴ - از آشامیدن آب‌های مشکوک در پارک‌ها، باغ‌ها و فضای سبز و از مصرف آب آشامیدنی که در منبع های آب و سقاخانه های کنار خیابان که دارای لیوان مشترک هستند و آبی که در اتوبوس های بین شهری که با استفاده ظروف عمومی و از یخ های قالبی برای سرد کردن آن، عرضه می شود، جداً خودداری نمایید.
۵ – برای نوشیدن آب از لیوان شخصی استفاده نمایید. در هنگام غذا خوردن از ظروف و قاشق و چنگال شخصی استفاده نمایید.
۶ - از مصرف مواد غذایی آماده، آب میوه و آب هویج، آب زرشک، معجون، فالوده، بستنی های غیرپاستوریزه و غیر کارخانه‌ای، بلال، فال گردو، ساندویچ، سالاد و دیگر مواد خوراکی و نوشیدنی‌هایی که توسط فروشندگان دوره گرد عرضه می‌گردد جداً خودداری کنید.
۷ - همیشه از شیر و فرآورده‌های لبنی پاستوریزه استفاده کنید یا شیر را به مدت ۲۰ دقیقه قبل از مصرف بجوشانید.
۸ – حتی الامکان تا برطرف شدن خطر سرایت وبا، از مصرف سبزیجات، کاهو، کلم، خیار، گوجه فرنگی و ... خودداری نمایید و در صورت لزوم آن را طبق روشی که در ادامه گفته خواهد شد ضد عفونی نموده و سپس مصرف نمایید.
۹ - در موقع خرید و حمل مواد غذایی، اقلامی مثل نان را که قابل شستشو و پختن مجدد نیستند را در کنار میوه و سبزیجات نشسته و گوشت خام قرار ندهید.
۱۰ - در مراسم عمومی همانند جشن ها، عروسی ها و ... حتی المقدور از مصرف سبزیجات، سالاد، میوه و بستنی خودداری نمایید مگر آن که کاملاً از شسته و ضد عفونی شدن و پاستوریزه بودن آنان اطمینان حاصل نمایید.
۱۱ - حتی الامکان از غذاهای طبخ شده در منزل استفاده کنید.
۱۲ - غذاها و مواد خوراکی باید تازه به تازه و به اندازه نیاز در یخچال و در ظروف سر بسته، دور از مگس و حشرات نگه‌داری شود.
۱۳ - از قرار دادن سبزی و میوه‌جات نشسته و ضد عفونی نشده در یخچال جداً خودداری کنید.
۱۴ - قبل از غذا خوردن و دست زدن به مواد غذایی، دست‌های خود را با آب و صابون خوب بشویید.
۱۵ - قبل از تهیه، توزیع و خوردن غذا و قبل از غذا یا شیر دادن به کودک حتماً دستها را با آب و صابون بشویید.
۱۶ - دستها را بعد از اجابت مزاج (رفتن به توالت)، شستن و تمیز کردن کودک و بعد از دست زدن به مواد غذایی خام نظیر سبزیجات، گوشت، ماهی و مرغ با آب و صابون بشویید.
۱۷ - زباله را در کیسه‌های مخصوص زباله جمع آوری و از انباشت آن خودداری کرده و در محل مخصوص جمع آوری زباله قرار دهید.
۱۸ - ضمن رعایت بهداشت فردی، از شنا کردن در استخرها، رودخانه ها، نهر ها و یا جوی های آلوده خودداری نمایید.
۱۹ – حتی المقدور از سفر کردن به کشورهای آلوده (همانند پاکستان، افغانستان، تاجیکستان، عراق، کشورهای شرق مدیترانه و شاخ آفریقا و ...) یا مناطق آلوده داخل کشور خودداری نمایید و در صورت ضرورت سفر توصیه های بهداشتی را کاملاً رعایت نمایید.
۲۰ - افرادی که دچار ضعف عمومی بدن هستند، مانند مبتلایان به ایدز، هپاتیت، پیوند اعضایی‌ها، مصرف‌کنندگان داروهای شیمی‌درمانی و رادیوتراپی، دیالیزی‌ها، دیابتی‌ها و مبتلایان به بیماری‌های قلبی بیشتر در معرض خطر هستند و بیش از دیگران باید اصول بهداشت فردی را رعایت کنند.
۲۱ - خنک نمودن هوای محیط در حد کمتر از ۲۵ درجه و کم کردن رطوبت هوا به کمتر از ۵۰ درصد در کنترل شیوع وبا کمک می نماید.
۲۲ - اسیدی نگه داشتن فضای معده (مصرف لیمو ترش تازه و دوغ پاستوریزه به همراه غذا) تا حد زیادی میکروب وبا را از بین می‌برد. به افرادی که از داروهای آنتی‌اسید استفاده می کنند توصیه می شود با نظر پزشک معالج خود برای مدتی مصرف این داروها را کنار بگذارند.
۲۳ - تجویز آنتی بیوتیک مناسب باید توسط پزشک صورت بگیرد.
۲۴ - بیماری به مدت ۱ تا ۳ هفته (یعنی زمانی که میکروب در مدفوع یافت می شود) مسری است.
۲۵ - با مشاهده هر مورد از ابتلا به اسهال سریعاً به مراکز بهداشتی و درمانی مراجعه کنید. در صورتی که فرد مبتلا به وبا به موقع به پزشک مراجعه کند درمان قطعی این بیماری امکان پذیر است.
۲۶ - مهمترین مشکل اساسی در بیماری وبا از دست دادن شدید مایعات و الکترولیتهای بدن می باشد، لذا پیش از رساندن بیمار به پزشک، خوراندن مایعات فراوان و محلول ORS به بیمار الزامی می‌باشد.
۲۷ - بدون تجویز پزشک از مصرف قرص های ضد اسهال به هر نحو خودداری کنید. بسیاری از افراد به دلیل خود درمانی و استفاده از برخی داروهای ضد اسهال در این بیماری دچار مشکلات حاد شده و باعث از دست رفتن زمان که برایشان فوق‌العاده حیاتی است می‌شوند. زیرا مصرف این داروها موجب می شود میکروب فرصت بیشتری در روده برای تکثیر و دفع سم پیدا کند و بیماری تشدید شود.
۲۸ - گزارش سریع موارد بیماری وبا به مراکز ذیصلاح از مهمترین عوامل پیشگیری است چرا که نتیجه آن بیماریابی زودرس در جامعه و درمان سریع در مورد بیماری خواهد بود.
محلول ORS
اصلی ترین راه درمان وبا استفاده از مایعات و جبران آب دفع شده است چرا که فرد مبتلا در مدت زمان کوتاهی آب بدن خود را از دست می‌دهد و جبران آب از دست رفته باید از طریق خوراکی ، استفاده ازORS و سرم های خاص صورت گیرد. از این رو روش تهیه و مصرف ORS در زیر توضیح داده شده است:
پس از شستن دستها، تمام پودر محتوی یک بسته ORS را در یک ظرف تمیز بریزید و با اضافه کردن یک لیتر (۴ لیوان) آب آشامیدنی سالم، محلول را خوب به هم بزنید که پودر در داخل آن حل شود. این محلول باید همه روزه به صورت تازه فراهم و در مدت ۲۴ ساعت مصرف شود. ضمناً محلول حاصل نباید جوشانده شود.
به محلول O.R.S نباید چیزی اضافه نمود.
پس از هر بار دفع مدفوع و تا برطرف شدن علایم بیماری از آن استفاده نمائید.
در مکانهایی که دسترسی به ORS مقدور نیست، مخلوط ساده ای از یک قاشق چایخوری سرپر (۵ گرم) نمک طعام و دو قاشق سوپخوری سر پر (۴۰ گرم) شکر را در یک لیتر آب آشامیدنی جوشانده شده حل نموده و تا بدست آوردن ORS مصرف نمایید.
گفتنی است کشف ORS پیشرفت عمده و علمی در مبارزه با وبا و دیگر بیماریهای اسهالی بوده است.

نحوه پاکسازی آبهای مشکوک و همچنین تهیه کلر مادر:
در موارد مشکوک به آلودگی آب برای ضد عفونی به دو طریق زیر عمل نمائید:
۱ - جوشانیدن آب به مدت حداقل ۳۰ دقیقه (از زمان جوش آمدن)
۲ - ضد عفونی با محلول کلر ذخیره ۱% (کلر مادر) برای آبهای شفاف ولی مشکوک به آلودگی.
طرز تهیه کلر مادر جهت ضد عفونی کردن آب:
۱۵ گرم (سه قاشق صاف مرباخوری) پرکلرین۷۰% (هیپوکلریت سدیم) را به یک لیتر آب اضافه کرده و برای ۲ دقیقه به هم بزنید. محلول پس از یک ساعت برای ضد عفونی کردن آب های مشکوک قابل استفاده است.
محلول کلر مادر را در بطری تیره رنگ، در جای خنک و دور از نور و دسترس اطفال نگهداری نمائید. این محلول به مدت یک ماه برای ضدعفونی آبهای مشکوک قابل استفاده است.
نحوه استفاده از کلر مادر:
برای ضد عفونی آب های مشکوک، با قطره چکان ۳ یا ۴ قطره از محلول کلر مادر را به هر لیتر آب اضافه نموده، بهم زده و بعد از یک ساعت آن را مصرف نمائید. آب ضد عفونی شده به این روش مدت ۲۴ ساعت قابلیت استفاده دارد.

روش کلی ضد عفونی کردن میوه جات و سبزیجات :
الف) پاکسازی: ابتدا سبزیجات را به خوبی پاک کرده و با آب شستشو دهید تا گل و لای آن برطرف گردد.
ب) انگل زدایی: سبزیجات را در یک ظرف ۵ لیتری آب (بسته به میزان سبزی) ریخته و به ازای هر لیتر آب ۳ تا ۵ قطره مایع ظرفشوئی معمولی به آن اضافه کرده و ظرف را از آب پر کنید و بهم بزنید تا تمام سبزی در داخل کفاب قرار گیرد. مدت ۵ دقیقه سبزی را در کفاب نگه دارید تا تخم انگلها از آن جدا شوند. سبزی انگل زدایی شده را از روی کفاب جمع آوری وتخلیه نمائید و ظروف و سبزی را مجدداً با آب سالم شستشو دهید تا باقی مانده مایع ظرفشوئی از آن جدا شود.
ج) ضد عفونی: برای ضد عفونی سبزیجات و از بین بردن میکروبها، یک گرم (نصف قاشق چایخوری) پودر پرکلرین ۷۰% را در ظرف ۵ لیتری پر از آب (هر ۵ لیتر آب ۱ گرم پرکلرین ۷۰%) ریخته کاملا حل کنید تا محلول ضد عفونی بدست آید، سپس سبزی انگل زدایی شده را برای مدت ۱۰ دقیقه در محلول ضد عفونی کننده فوق قرار دهید تا ضد عفونی گردد.
توضیح: اگر پرکلرین در دسترس نباشد می توانید از هر ماده ضد عفونی کننده مجاز دیگری که در داروخانه ها، سوپرمارکتها و ... عرضه می شود طبق دستورالعمل مصرف آن، استفاده نمائید.
د) آبکشی : سبزی ضد عفونی شده را مجدداً با آب سالم بشوئید تا باقی مانده کلر از آن جدا شود و سپس مصرف نمائید. سبزیجات ضد عفونی شده را از محلول بیرون آورده با آب سالم چندین بار شستشو دهید
شرایط محیطی مناسب برای همه گیری وبا
مناطق فاقد آب سالم و بهداشت محیط مناسب در خطر همه گیری وبا می‌باشند. این مناطق شامل نقاط شهری که آب آن بمقدار کافی کلر زنی نمی‌شود و مناطق روستایی که به لوله کشی و چاههای حفاظت شده دسترسی ندارند و مناطقی که توالت و سیستم فاضلاب در آنها بطور معمول استفاده نمی‌شود، می‌باشند.

تدابیر بهداشت محیط :
- افزایش میزان کلر آب لوله کشی توسط شرکت‌های آب و فاضلاب کشور تا از ورود و تکثیر عوامل بیماری زا جلوگیری شود.
- جلوگیری از فعالیت فروشندگان دوره‌گرد مواد غذایی توسط وزارت کشور، شهرداری و استانداری‌های سراسر کشور.
- با توجه به اینکه در برخی از نقاط حاشیه شهر نظیر محدوده جنوب تهران برای آبیاری سبزیجات احتمالاً از فاضلاب استفاده می‌شود، شهروندان حتی‌المقدور سبزیجات مصرف ننمایند و در صورت لزوم مصرف، هیچ نوع سبزی خامی را بدون عملیات پاک سازی و سالم‌سازی ( انگل زدایی، ضدعفونی) مصرف نکنند.
- پس از هر اجابت مزاج دست‌ها را کاملا با آب و صابون شست و شو داده و از سلامت آب آشامیدنی مصرفی اطمینان کامل داشته باشند.
- تامین آب سالم و تصفیه شده، دفع بهداشتی فاضلاب ، بهداشت خوراکیها و آموزش بهداشت به عنوان مؤثرترین روش پیشگیری .
- همچنین برای درمان وبا نباید وقت را از دست داد ، بیمارانی که کم آبی متوسط دارند باید با مایع خوراکی درمان شوند و به نزدیکترین مرکز درمانی یا بیمارستان منتقل شوند و در راه رسیدن به بیمارستان مایعات خوراکی به آنها داده شود. در موارد کم آبی شدید مستلزم دادن مایع از راه وریدی است که میزان مایعات و الکترولیتها توسط پزشک محاسبه و به بیمار تزریق می شود .
- اصل کار این است که دادن مایعات خوراکی باید برابر با میزان از دست دادن مایعات از راه دفعی باشد. به عنوان درمان کمکی توسط پزشک معالج آنتی بیوتیک داده می‌شود تا دوره بیماری را کوتاه و مدت دفع ویبریوری وبا از راه مدفوع کم شود.
- در نهایت نظارت و کنترل کیفی‌آب شرب شهری و روستایی، کنترل مراکز تهیه و توزیع مواد غذایی، نظارت بر دفع بهداشتی زباله‌ها، نخاله‌ها و فاضلاب شهری، نظارت بر اماکن عمومی همچون استخرها، نظارت بر کارخانجات یخسازی و کنترل پایانه های مسافربری را می توان از اقدامات بهداشتی عنوان کرد.

دریافت فایل PDF آموزش پیشگیری و مقابله با بیماری وبا :


دریافت فایل PDF آموزش پیشگیری و مقابله با بیماری وبا
<